Czekolada należy do ulubionych i najczęściej spożywanych słodyczy przez większość ludzi. Czy ma pozytywny wpływ na zdrowie? Coraz częściej można przeczytać lub usłyszeć, że tak, zwłaszcza ciemna, gorzka czekolada. A skąd takie opinie? Ponieważ ziarna kakaowca są zdrowe i mają wiele wartości odżywczych, to są one zaliczane do tak zwanej superżywności. Po co więc jeść czekoladę? Zmiksuj sobie koktajl z kruszonymi ziarnami kakaowca lub dobrej jakości kakao, które jest ze sproszkowanych ziaren kakaowca bez zbędnych dodatków. Jesteś alergikiem? Uczulają cię ziarna kakaowca? Użyj mączki chleba świętojańskiego, czyli tak zwanego karobu. To świetny zamiennik kakao dla alergików, przy okazji zdrowy i pełen witamin.

  https://zielonekoktajle.pl/dieta

Miksuj na zdrowie

Aby zaspokoić chęć na słodycze czy czekoladę najczęściej wystarczy zdrowy koktajl, zmiksowany ze słodkim owocem i naturalnym kakao, którym są sproszkowane ziarna kakaowca. Szejk czekoladowy powstanie z wielu zdrowych produktów, nie musimy używać białego cukru czy czekolady.
Koktajl, zwłaszcza taki słodki i gęsty jest bardzo sycący. Znakomicie zaspokaja chęć na coś słodkiego. Zmiksuj i sprawdź!

 

Czekoladowe koktajle

Jak przygotować prosty i szybki oraz zdrowy koktajl czekoladowy? Zmiksuj ulubione owoce z wodą lub mlekiem roślinnym z dodatkiem ziaren kakaowca lub karobu. Mleko roślinne możesz przygotować samodzielnie, to naprawdę proste.
Bardzo wiele koktajli z zieleniną także zyskuje na smaku dzięki dodatkom kakaowym, tak naprawdę ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia i ... kubki smakowe. Miksuj na zdrowie i znajdź swój ulubiony przepis na zdrowy koktajl czekoladowy.


http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

 

Nasze ulubione i sprawdzone przepisy na czekoladowe koktajle to:

PYSZNY GĘSTY I SYCĄCY SZEJK CZEKOLADOWY:
Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego
½ awokado
4 namoczone daktyle
2-3 łyżeczki dobrej jakości kakao (zmielonych ziaren kakaowca)
pół łyżeczki sproszkowanej wanilii

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.


ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
Składniki:
3 suszone namoczone śliwki
1 banan
1 łyżeczka dobrej jakości kakao (zmielonych ziaren kakaowca)
1 łyżeczka karobu
garść zieleniny neutralnej w smaku, np. szpinak, sałata masłowa, sałata lodowa, roszponka itp
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.


OWOCOWA STRACCIATELLA
Składniki:
1 dojrzała gruszka
1 pomarańcza
1 szklanka wystudzonej zielonej herbaty

Zmiksuj owoce z herbatą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj ziarna kakowca.


KAROBOWE KAKAO
Składniki:
1 dojrzały banan
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka karobu
2 namoczone suszone daktyle

Zmiksuj, uzupełnij wodą, do uzyskania jednolitej, ulubionej konsystencji.


KAKAOWO-CZEKOLADOWA KAWA
Składniki:
1 banan
1 filiżanka espresso
1 szklanka mleka ryżowego
1 łyżeczka dobrej jakości kakao (zmielonych ziaren kakaowca)

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli potrzebujesz dosłodzić dodaj np. miodu lub syropu z agawy.